Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv

Prioritățile României la președinția Consiliului UE. Traian Băsescu: Observ că NU NE-AM FIXAT nici un obiectiv
Publicat: 12/12/2018, 17:16
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Declarația Parlamentului României privind dimensiunea parlamentară a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va exercita în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 a fost adoptată miercuri, cu 215 de voturi „pentru” și 8 „împotriva”. Înaintea votului, senatorul PMP Traian Băsescu a remarcat că premierul nu a solicitat Parlamentului un mandat pentru exercitarea Președinției Consiliului UE de către România.

„Doamna premier nu a simțit nevoia să primească un mandat de la Parlamentului României în vederea exercitării Președinției Consililui UE și îi rog să nu facă o confuzie cu Consiliul European. Discursul de azi al premierului a fost corelat cu președintele României? Din discursul premierului am înțeles că a deține Președinția rotativă înseamnă a fi un facilitator. Total greșit. Ești un negociator la București, Sibiu, dar ai puncte de vedere extrem de clare în interiorul UE. Avem misiunea de a stabili puncte de vedere și de a face alianțe pentru a obține obiectivele pe care ni le-am fixat. Din întâlnirea de azi, observ că nu ne-am fixat niciun obiectiv. Care sunt soluțiile Președinției pentru limitarea migrației sau pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen sau pentru diminuarea riscului terorist în UE? Nu cumva trebuie creată o agenție care să vegheze la riscurile de securitate a UE?”, a întrebat fostul președinte Traian Băsescu, în plenul reunit al celor două camere.

Atenționat de președintele Senatului că i-a expirat timpul alocat, Băsescu a replicat: „Sunt de acord mă pot opri, dar să știți că ați ratat ocazia să învățați cu toții câte ceva”.

„Preluarea acestui rol este un eveniment extrem de important pe care nu trebuie să îl politizăm în niciun fel. Vor fi multiple provocări, însă trebuie să fim conștienți că viitorul Europei înseamnă și viitorul copiilor noștri. Este important să arătăm întregii Europe că România este o țară demnă să conducă UE, o țară demnă să contribuie decisiv la viitorul european din care face parte. Eu cred în echililbru și cooperare. Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntări politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect național care impune acest lucru. Indiferent de opiniilor politice, vă rog să vă gândiți la viitorul comun”, a afirmat Viorica Dăncilă, în plenul reunit al Parlamentului.

„Vă cer reținerea de la limbaj sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea României. Doar uniți vom fi mai puternici în demersurile noastre pentru ca românii să beneficieze de aceleași drepturi sau să se bucure de aceleași drepturi ca restul cetățenișlor europeni. Vă rog, dragi parlamentari, să fiți cetățeni buni, să reprezentați cu mândrie România în Europa. În ceea ce privește Guvernul, vă asigur că am privit cu multă seriozitate acest moment istoric pentru țara naostră. Ne-am pregătit temeinic, fiecare ministru are o agendă pentru perioada Președinției și vă asigur că România nu va fi cu nimic mai prejos comparativ cu celelalte state membre”, a precizat premierul.

„Motto-ul Președinției Consiliului UE va fi Coeziunea ca valoare comună europeană. Toate acțiunile pe care le vom derula în următoarele șase luni va fi pentru susținerea și consolidarea acestui proces de coeziune pe care se sprijină întreaga Uniune Europeană. Trebuie să putem depăși abordările de tipul statele membre vechi față de statele membre noi sau Est versus Vest. Există mai multe dimensiuni ale acestui concept esențial de coeziune. Vorbim de coeziunea economică dintre statele membre care trebuie să urmărească diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare înseamnă inclusiv creșterea puterii de cumpărare și piețe mai atractive pentru dezvoltarea în cadrul UE.

Nu mai trebuie să existe cetățeni de rangul I și cetățeni de rangul II în UE. Trebuie să fie acces egal pentru toți cetățenii la resursele UE, astfel încât să consolidăm Uniunea și viitorul Uniunii Europene. Vorbim și de coeziune politică prin care înțeleg tratament egal și standarde pentru toți care aparțin acestor state membre. Respect înseamnă aici tratament echitabil, participare reală la deciziile majore și luarea în considerare a poziției exprimate de fiecare stat membru. Respectul nu trebuie să se regăsească doar în tratativele europene, ci și în dialogul în cadrul statelor membre UE”, a conchis șeful Executivului.

„Am stabilit ca la ora 14.00, să fie invitată doamna premier pentru a prezenta prioritățile la Președinția Consiliului UE”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței de marți a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.

Încă de vinerea trecută, premierul VioricaDăncilăanunța= că va prezenta în Parlament, pe 12 decembrie, programul României pentru perioada în care țara noastră va deține Președinția Consiliul Uniunii Europene.

„Împreună cu membrii Guvernului vom continua discuțiile legate de preluare Președinției, dar și de exercitarea a acesteia, iar pe data de 12 decembrie, voi prezenta în Parlamentul României forma finală a programului președinției rotative pe care România o va prelua începând cu 1 ianuarie 2019”, a declaratDăncilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×